ked. jún 18th, 2024

Online Bankok

Online Bankok bemutatása, crypto és valuta árfolyamok, hírek, időjárás, forumok

Wise

New Wise (formerly TransferWise) logo.svg Wise, korábban TransferWise egy 2011-ben, londoni székhellyel rendelkező, ám két észt üzletember, Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus által alapított brit, online pénzküldéssel foglalkozó cég. A társaság több mint 750 valuta pénzforgalmát támogatja a világ minden táján, beleértve az USA dollárt, az angol fontot, az eurót, az ausztrál dollárt és a kanadai dollárt; illetve több devizában vezetett számlákat biztosít.

2018-ban a TransferWise nettó árbevétele elérte a nyolcmillió dollárt, illetve ügyfeleinek száma meghaladta a négymilliót főt, akik havonta összesen körülbelül négymillió fontot utalnak a cégen keresztül. A koncepció alapján, ellentétben a versenytársakkal vagy a szokásos banki átutalással, a pénz igazából nem hagyja el az országot külföldi számlára történő küldéskor. Például ha egy TransferWise felhasználó pénzt küld Magyarországra az Egyesült Államokból, és egy másik résztvevő az Egyesült Államokba küld pénzt Magyarországról, akkor csak a fizetési információkat kell kicserélni és belföldi utalási áron jut el a pénz a címzettekhez.

A hagyományos valutaátutalásokkal ellentétben, a TransferWiseon keresztül történő valutaeladás- és vásárláskor a devizaátváltás miatt nincsenek rejtett költségek. A szolgáltatás jelenleg 10 nyelven érhető el: angol, lengyel, francia, német, olasz, spanyol, magyar, orosz, kínai és portugál.

Története

A TransferWiset Taavet Hinrikus, a Skype nevű videocsevegés és hanghívások biztosítására specializálódott program első munkatársa, és Kristo Käärmann pénzügyi tanácsadó alapította. Mint észt állampolgárok, akik a szülőhazájukon keresztül Angliában dolgoztak és fizetésük egy jelentős részét rendszeresen elveszítették az euró és a font banki átutalások során, hamar szembesültek a „nemzetközi pénzátutalás fájdalmának” fogalmával. Hinrikus szavai szerint „Minden egyes átutaláskor a pénz 5 százalékát veszítettem el. Kristo, a társalapító partnerem, rengeteg pénzt veszített miután az Egyesült Királyságból kapta a fizetését és a jelzálog hitelének díját haza kellett utalnia”.

Ez a probláma ösztönözte őket arra, hogy egy privát megállapodást kössenek egymással, illetve a céggel, és ennek keretei között Hinrikus – aki fizetését euróban kapta – Käärmann bankszámlájára utaltatt fizetését, így euróban tudta fizetni jelzálog hitelét anélkül, hogy fontot kellene euróra váltania. Viszonzás képpen Käärmann angol fontot utalt Hinrikus angliai bankszámlájára. Ez a folyamat vezetett oda, hogy tömegek számára elérhető költséghatékony pénzváltó szolgáltatást fejlesszenek, olcsóbb alternatívát kínálva a piacon szereplő intézményekkel szemben.

2012 februárjában az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozó szervével való egyeztetésük befejeződött, mely jóváhagyta tevékenységüket. 2013 áprilisában, a bank szektor nyomására felhagytak az ügyfelek számára engedélyezett bitcoin vásárlással. A megalapítást követő első évben a TransferWiseon kresztüli tranzakciók mértéke elérte a 10 millió eurót. 2017 májusában, a cégközleménye szerint, az ügyfelek már havi 1 milliárd fontot küldtek a szolgáltatásáon keresztül.

2016 májusában, az Egyesült Királyság Reklám Szabványügyi Hatósága megtévesztőnek minősítette a TransferWise állítását, amely szerint “akár 90% -ot spórolhat meg bankokkal szemben” az ügyfelek. A Monito.com valutaátváltások összehasonlításával foglalkozó webhely szerint, a Transferwise valójában átlagosan 83% -kal volt olcsóbb, mint a mint a négy nagy brit bank a valutaútvonalak vonatkozásában, illetve bizonyos esetekben akár 90% -kal olcsóbb is. 2017 áprilisában, egy a Santander bank által készült és birtokában lévő belső dokumentum kimutatta, hogy mennyi profitra tesznek szert a bankok a nemzetközi átutalások által, és mennyi bevételtől eshetnek el a TransferWise szolgáltatásai miatt.

Szintén 2017 áprilisában, a TransferWise bejelentette, hogy a Brexitet követően Londoni központját az Európai kontinensre helyezi át.

2020 februárjában a rendszeres problémák miatt a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményt adott ki, amelyben a többi hasonló külföldi székhelyű céghez hasonlóan (pl. PayPal, Revoult) a TransferWise kockázataira és fiókzárolási gyakorlatára is figyelmeztet.

Személyes tapasztalatom

8 éve használom. Mivel angliában élek és dolgozom gyakran utalok forintot magyar bankszámlára az angol bankszámlámról. Több min 4 millió forintot utaltam a Wise rendszerén keresztűl minden gond nélkül. Az átutalás azonnal megtörténik pár másodperc alatt. Weboldalon keresztűl és mobil applikáción keresztűl is elérheted a bankszámládat. Bankártyát is rendeltem tölük. Amiben az a fantasztikus ,hogy a wise bankszámládon bármikor átválthatod a pénznemet 1 perc alat szinte bármire. Én nyaralásokon szeretem használni. Legutoljára egyiptomban. Csak átváltottam valamenyi pénzt egyiptomi fontra és máris a helyi valutát vehettem fel a helyi bankautómatákból és vásárolhattam a boltokban extra költségek nélkül mintha csak egyiptomi bankártyám lett volna.  Valamint a népszerűsítésével még egy kis pénzt is szerezhetünk.

Kapj 75 GBP értékű jutalmat minden 3 barátod után, aki legalább 200 GBP értékben utal. Adunk nekik egy ingyenes utalást 500 GBP összegig. Szóval ha megtetszet ez a szolgáltatás, ide kattintva eljuthatsz a hivatalos weboldalukra.

Korrekt díjak, rejtett költségek nélkül

Előfizetési díj és havidíj nélkül. Előre megmutatjuk, mekkora díjra számíts, és csak azért fizetsz, amit valóban használsz.

Registering with Wise
Wise
Számla nyitása
Ingyenes
Pénz küldése
Pénz küldése

Pénznemenként változó díj

0.41% összegtől
Fizetés a kártyáddal
Havi 200 EUR felvétele esetén

2, vagy annál kevesebb pénzfelvétel

Ingyenes
ATM díjaink havi 200 EUR összeg felett

+ 0.50 EUR készpénzfelvételenként

1.75%
A Wise betéti kártya megrendelése

Előfizetési díjak nélkül

2390 HUF
Pénz átváltása

Pénznemenként változó díj

0.41% összegtől
Pénz tárolása a számládon
Több mint 50 pénznem tárolása
Ingyenes
3,000 EUR feletti összeg tárolása

Havonta felszámolt éves díj

0.07%
Utalás fogadása
Számlaadatok 10 pénznemhez

AUD, CAD, EUR, GBP, HUF, NZD, RON, SGD, TRY és USD számlaadatok

Ingyenes
Utalás fogadása

AUD, CAD, EUR, GBP, HUF, NZD, RON, SGD, TRY és nem wire típusú USD utalások fogadása

Ingyenes
USD wire utalások fogadása

Fix díj

4.14 USD

Egy példa a Wise működésére

?

Miután Péter beregisztrált a Wise-ra, létrehoz egy utalást. Beírja, hogy 1000 eurót szeretne átváltani forintra, utalni fog. Ekkor rögtön látható, hogy mennyi az aktuális váltás (pl.: 1 euró 360 ft), plusz a Wise felé fizetendő díj.

Szóval 1000 euró, plusz ott van minden költség, kiválasztja Péter valamelyik módszSzóval, hogyan tudnak a devizaváltáson spórolni?

itt egy példa:

Péter Németországból szeretne, német bankszámláról eurót utalni Magyarországra, magyar forint alapú számlára. Tehát át is szeretné váltani az eurót forintra az utalás során.

Ez normál esetben is elvégezhető, de ekkor ugye fizet Péter a német bankjának egy jutalékot, plusz lesz egy devizaváltás is, 1 euró mondjuk 365 forint lesz a bank váltása alapján.

Ezen lehet spórolni, ha mondjuk a Wise-t használjuk. De itt jön a spórolás, mivel az euró nem fog valójában átváltódni forintra, euró alapú számlán marad. Hogyan isert a fizetéshez, például saját netbankjából indítja az utalást. Megadja azt a magyar bankszámlaszámot, ahova utalna 1000 eurót.

Ezután megjelennek az utalási adatok. És eközött nem a megadott magyar bankszámlaszám lesz, hanem egy Wise saját bankszámlaszáma, euró alapú. A kedvezményezett neve és bankszámlaszáma és a fontos betű és számkód, amit majd a közleménybe mindenképp be kell írnia.

Péter belép a saját német netbankjába, és elutalja a megadott számlaszámra az összeget. Ez megérkezik a Wise saját számlájára és az ott is marad. A Wise nem fogja átváltani innen. Tehát van egy euró alapú bankszámlája, ahova így beérkeznek az eurók. Majd az informatikai rendszerükben megy a parancs, hogy a Wise magyarországi forint alapú számlájáról a megfelelő forint összeget a megadott magyar bankszámlaszámra utalja ki.

És ugyanígy megy ez fordítva is. Tehát különböző országokban, különböző devizákban a Wise-nak saját számlái vannak és ezekbe érkezik be, majd innen utal ki. Egy egyenlőséget próbál fenntartani, hogy hiány ne legyen sehol vagy maximum vészhelyzetben váltani fog a Wise saját számlái között, de így is elég gazdaságos…

Tehát így tud jobb áron váltani a Wise.

És persze így ügyesnek, egyszerűnek tűnik az egész, de egy komoly rendszert kellett mögé felépíteni.

Biztonságos a Wise használata?

Itt nem is az utalás és a devizaváltás folyamatán, technikai megoldásán aggódhatnánk, hanem a létrehozott bankszámlán tárolt pénzen.

Azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy óriási pénzintézet, de vannak fedezetei, és az is látható, hogy évek óta stabilan, folyamatosan növekvő cégről van szó, amelynek nem csak a bevétele, hanem az adózott jövedelme is növekszik.

Ezenkívül egy olyan rendszert hoztak létre, amelyet integrálni tudnak a világ nagy bankjainak rendszereihez is. Franciaországban a 2 legnagyobb bankkal már együttműködnek, de ezenkívül felsoroltam már pár nagyobb bankot az első fejezetben is. Ezek mind egyfajta biztonságot és pénzügyi stabilitást adnak.

DE! Nem ajánlott a megspórolt, összes felhasználható vagyont egy banknál tartani. Érdemes mindig több helyen tárolni, ez lehet akár külön, 2 nagyobb banknál, de PayPal számlán és Wise számlán is, de egy részét be lehet fektetni állampapírokba, vagy részvényeket is lehet venni (igaz, utóbbi már nagyobb kockázattal jár).

A lényeg, hogy nem ajánlott semmiképp csak a Wise számlán tartani a vagyonod nagy részét…

Translate »